fbpx

El taller

Així neixen les peces de La Vella de Romadriu

Totes les peces que trobareu a la botiga online estan fetes artesanalment, una per una al torn, i cuidant tots els detalls per tal que la peça que us arriba a casa sigui còmoda i agradable d’utilitzar. La ceràmica demana temps, a continuació us ho explico.

Pastar i tornejar

Primer cal pastar el fang. Amassar-lo com si fos pa perquè no quedi cap bombolla d’aire dins i perquè tota la porció que treballarem al torn i que s’anomena pastor, tingui la mateixa consistència.

Després col·loquem un pastor de fang al torn, el centrem,  i amb les mans i l’ajuda del torn que va girant li donem la forma que volem. Aquesta peça de la foto acabarà sent una tassa.

Polir

Després de tornejar-les, les peces tendres es treuren del torn i es deixen assecar fins que el fang està en duresa de cuir, prou sec per poder-lo manipular sense deformar-lo però prou tou per a que no es trenqui.

En aquest punt les peces tornen al torn per polir-les o retornejar-les. Amb l’ajuda d’eines per polir, els treiem les rebabes que puguin tenir, i acabem de treballar la forma, fent per exemple un peu a les peces.

Acabats i assecat

Algunes peces com les tasses tenen afegits com la nansa. En aquest moment les enganxem al cos de la peça. O bé fem els forats d’una escorredora.

Un cop les peces tenen la forma desitjada i tots els detalls que volíem, es signen i les deixem assecar lentament per a que s’evapori tota l’aigua que conté el fang.

Primera cuita o biscuit

Quan les peces són ben seques entren al forn per primera vegada. Les peces de fang sense esmaltar es couen fins arribar al voltant els 1000 graus.

Aquesta cuita, amb les mides del forn amb que jo treballo dura unes 8 hores i unes 12 hores més a refredar-se.

Quan surten del forn les peces ja s’han convertit en terrissa o ceràmica gràcies a la temperatura que ha començat a fondre els components del fang.

Esmaltat

Quan les peces surten d’aquesta primera cuita que també s’anomena biscuit, hem preparat els esmalts que els donaran color i impermeabilitat.

Els esmalts són una barreja molt exacta d’elements en pols que es dissolen en aigua i s’apliquen, en el meu cas a pinzell, sobre les peces que acabem de treure del forn i que ja estan mig cuites o biscuitades.

Segona cuita

Quan els esmalts són secs, les peces entren al forn per segona vegada, aquest cop per coure’s a la temperatura que necessiti el tipus de fang que utilitzem. 

La major part de les peces que trobareu a la botiga són de gres, que es cou a més de 1200 graus. 

Aquesta última cuita, que ens donarà les peces acabades tarda unes 12 hores i unes 24 hores més a refredar-se. Durant aquest temps, i gràcies al poder de l’escalfor, el fang haurà perdut la porositat i els esmalts s’hauran fos, i la terrissa quedarà recoberta d’una capa llisa i vidriada, que fa que puguem utilitzar les peces per contenir aliments i líquids.

Després de tot aquest procés tant laboriós i satisfactori, només queda rentar les peces i fotografiar-les per poder-les penjar al web i que, si us agraden, us arribin a casa.